Projecten voor onze klanten moeten soepel lopen en onze klanten willen een oplevering die past bij hun verwachtingen – binnen de gemaakte afspraken. Hiervoor werken wij geregeld met een agile projectmethode zoals Scrum.
De projecten die wat groter of complexer zijn, en waar meerdere teams of leveranciers bij betrokken zijn, worden meestal begeleid door een projectmanager om te zorgen dat alles goed verloopt. Bij BZTRS kom je mij dan tegen: Pascale van Deuren.
Om zowel structuur aan te brengen als een eenduidige manier van werken, maken we gebruik van diversen projectmethodes. Een bekende methodologie is Prince-II: een hele beproefde en gedegen manier van werken, waarbij eerst alle details uitgewerkt worden voor je gaat bouwen, daarna gaat testen en uiteindelijk opleveren aan de klant. Binnen BZTRS maken we hier gebruik van als het een project betreft wat al eerder is gedaan is en waarvan randvoorwaarden en activiteiten duidelijk zijn. Bij een complex project is het vooraf lastig of zelfs onmogelijk om alle werkzaamheden goed in te schatten. Om in zo’n situatie teleurstelling te voorkomen, is een Agile aanpak een betere keuze.
Agile projectmanagement
Agile betekent letterlijk ‘wendbaar’ en is flexibele manier van werken. Het hele team werkt per hoofdstuk naar de stip op de horizon, de klant is constant betrokken en zo kunnen we snel, effectief en gericht het project bijsturen tot tevredenheid van klanten. Bij Agile projecten delen we het project op in een aantal korte iteraties van ongeveer 2 tot 3 weken. Het team gaat per iteratie kijken wat op dat moment prioriteit heeft en werkt geconcentreerd aan deze oplevering. Na deze werkperiode wordt er opnieuw gekeken naar de situatie op dat moment en welke prioriteit er vervolgens opgepakt wordt. Bij een agile project werk je met een gevarieerde groep van professionals en behoud je altijd de juiste focus. Lees hier meer over de details van agile werken.
Agile of Scrum, wat is het verschil?
Waar Agile werken meer een mindset is, een flexibele werkwijze, is Scrum één van de vele agile-methodes die je kan inzetten en bovendien één van de bekendste. De belangrijkste kenmerken van Scrum zijn:
- Het project is verdeeld in iteraties die ‘sprints’ genoemd worden en bij BZTRS meestal 2 weken duren.
- Na een sprint kan het team aan de klant laten zien wat er gemaakt is. De klant kan vragen stellen maar ook bijsturen naar zijn verwachtingen.
- Het team bepaalt zelf wat zij in welke volgorde gaan aanpakken en op welke manier. De experts zijn gezamenlijk verantwoordelijk en in de lead van het project.
- Scrum werkt steeds met dezelfde ‘events’, dit zijn afspraken die we met zijn allen maken en op dezelfde manier doornemen. Denk aan een dagelijkse ‘stand-up’ waarin de status in 15 minuten besproken wordt, maar denk ook aan een ‘planningssessie’ waarin besproken wordt wat er, wanneer gedaan gaat worden.
- Je werkt naar een ‘Minimum Viable Product’ toe, ook wel MVP genoemd: een product wat minimaal aan alle eisen voldoet en waarbij je als klant al business waarde uit hebt verkregen. Dit moet zo snel mogelijk live gebracht worden, waarna je verbeteringen kunt bepalen en toevoegen.
Wanneer gebruik je de Scrum methode?
Als je nog niet precies weet hoe alles er uiteindelijk uit komt te zien en je nog veranderingen gedurende het project verwacht, dan is Scrum een hele goede aanpak. Ook als je te lang bezig blijft met onderzoeken, is het slimmer om met het minimale aan de slag te gaan – en te accepteren dat er wellicht zaken zijn die je later nog wat moet aanpassen. Deze vorm van management zorgt ervoor dat er actief wordt ondernomen, er opgeleverd wordt, in plaats van dat men te veel en te lang in scenarioplanning blijft hangen. Het is een effectief en resultaatgerichte methode. Er zijn veel tools die je kan gebruiken om Scrum visueel te maken, zoals Miro voor digitaal brainstormen en PATboard Kanban kaarten voor fysieke bijeenkomsten.
Wellicht ten overvloede, maar deze manier van Scrum werken is natuurlijk op allerlei manieren inzetbaar, niet alleen als je een webshop wilt bouwen. Het voordeel vind ik dat je snel inzichtelijk hebt wie waarmee bezig is, dat de klant zeer direct betrokken is en dat het gericht is op een snelle oplevering. Effectief mits het op de juiste manier wordt ingezet – zoals dat met alles is. Maar daar zorg ik dan weer voor!
Bij BZTRS zorgen wij voor het beste resultaat en begeleiden wij zorgvuldig het hele project.