Wat staat ons dit jaar, en de jaren hierna, te wachten op het gebied van Business Intelligence? Wij zochten het voor je uit!
Trends en ontwikkelingen binnen de IT industrie volgen elkaar in een rap tempo op. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de PC, het internet dat opeens voor iedereen toegankelijk werd (en nu niet eens meer weg te denken is) en iets van de laatste tijd: cloud computing. Afgelopen jaren zijn er verschillende trends ontstaan die ontzettend veel invloed hebben gehad op hoe bedrijven werken, communiceren en samenwerken. In deze blog blikken wij vooruit. Welke Business Intelligence (BI) trends gaan we in 2018 (en verder) tegenkomen?
1. Augmented Intelligence en Machine Learning
Augmented Intelligence wordt vaak ten onrechte verward met Artificial Intelligence. Artificial Intelligence wordt vaak gevreesd, kijk maar eens naar alle films waarin zelfdenkende machines (robots) de wereld overnemen. Echter zijn we nog lang niet in dat stadium beland. Augmented Intelligence, en dan met name Machine Learning (ML) staat veel dichter bij de werkelijkheid. Machine Learning kan namelijk assistentie én efficiëntie bieden door simpele maar arbeidsintensieve taken te automatiseren (zoals rekenen) waardoor jij als analist tijd kunt winnen. Jij kunt je weer bezighouden met strategische keuzes, en nadenken over eventuele vervolgstappen. Dingen die jouw computer (nog) niet kan! Augmented Intelligence en Machine Learning helpen je daarnaast om in de flow te blijven, je hoeft niet meer te stoppen om relatief eenvoudige taken uit te voeren.
2. Natural Language Processing
Natural Language Processing, is een moeilijke term waarmee een complexe combinatie tussen computerwetenschap, kunstmatige intelligentie en computationele linguïstiek wordt bedoeld. Met andere woorden; je programmeert een computer op zo’n manier dat deze de menselijke taal “begrijpt”.
De verwachting van Gartner is dat in 2020 50% van alle analytische queries zullen worden gegenereerd via zoeken, NLP, of via spraak. Je ziet het nu ook al gebeuren met programma’s als Siri, waarbij je je telefoon de opdracht geeft je collega te bellen, puur door het hardop uit te spreken. NLP zorgt ervoor dat mensen genuanceerdere vragen kunnen stellen en daar relevantere antwoorden op terug te krijgen. Iets wat dan weer tot betere inzichten en beslissingen kan leiden.
Door te onderzoeken hóé mensen vragen stellen kunnen developers en engineers grotere stappen zetten en zo achterhalen hoe NLP op dit moment wordt gebruikt, en vooral: hoe NLP in de toekomst beter ingezet kan worden om betere resultaten te boeken en ons in een nieuwe manier van interactie te voorzien.
3. De Multi-Cloud Discussie
Is jouw organisatie al druk in de weer met de overgang naar de cloud? Of zijn jullie zelfs al helemaal actief in de cloud? Dit jaar zullen steeds meer bedrijven dit voorbeeld volgen. Klanten kiezen sneller dan ooit voor dit platform, en volgens Gartner zal een multi-cloud strategie in 2019 ook eerder regel dan uitzondering zijn. Zo’n 70% van de ondernemingen zal gebruik maken van deze strategie, tegen zo’n 10% op dit moment.
Echter zal er ook informatie uit de cloud moeten worden gehaald in verband met regelgeving, kosten, veiligheid en prestaties. Dit zal leiden tot gefragmenteerde data en applicatie domeinen.
Klanten willen niet langer veroordeeld zijn tot één software oplossing, dit is niet toekomstbestendig. Multi-cloud, multi-platform en hybride omgevingen zullen de nieuwe standaard zijn.
4. Hoe veilig is jouw data?
Volgens een onderzoek van het Ponemon Institute zijn de gemiddelde kosten van een datalek zo’n 3.62 miljoen dollar. Geen misselijk bedrag. Het spreekt dus voor zich dat beveiliging van data een van de meest belangrijke dingen is waar een bedrijf in investeert. Want zo’n datalek kan een bedrijf grote problemen opleveren, zoals we de afgelopen tijd vaak genoeg hebben kunnen zien in het nieuws. En houd ook zeker de nieuwe AVG wet in het achterhoofd.
De waarde van data neemt steeds meer toe. Dit roept natuurlijk nieuwe vragen en gesprekken op: want hoe kan deze data bedrijven helpen om naar grotere hoogten te stijgen en de voordelen eruit te halen. Door cybersecurity verzekeringen af te sluiten kan ervoor worden gezorgd dat deze grote hoogten en voordelen bereikt kunnen worden. Maar dan wel op een veilige manier.
5. Niet langer alleen beta’s
Technologische platformen (waaronder BI dashboards) worden steeds makkelijker in gebruik. Daarmee worden deze platformen toegankelijker voor verschillende soorten mensen van verschillende niveau’s. Specialistische kennis is in zulke gevallen minder vaak vereist, waardoor nu bijna iedereen aan de slag kan met analyses.
Data en analyses zijn vaker de basis van organisaties en worden dan ook alleen maar belangrijker. Echter kan hierdoor een kloof ontstaan tussen diegene verantwoordelijk voor de analyses en de rest van het bedrijf. Deze analyses moeten namelijk op een begrijpelijke manier worden doorvertaald naar het grote publiek. Dit is waar alfawetenschappen, die over het algemeen wat meer kaas gegeten hebben van storytelling en dergelijke, op de voorgrond verschijnen.
Zelf aan de slag met BI?
Zelf aan de slag met Business Intelligence, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bij BZTRS helpen we je er graag mee. Je kunt contact opnemen met onze specialisten via het contactformulier op onze website of bel ons op 040 400 28 30.
BRONNEN:
- Qlik 11 BI trends for 2018, januari 2018
- Global Ponemon 2017 Cost of Data Breach Study, juni 2017
- 2018 Cybersecurity Predictions, Aon’s Cyber Solutions, januari 2018