Wil je snel een goed overzicht van al je data krijgen? Dan is het werken met een Business Intelligence tool een logische keuze. Maar, wat is de juiste oplossing voor jouw bedrijf? In deze blog vergelijk ik twee van de meest bekende Business Intelligence tools, namelijk: Qlik Sense en Power BI. Om jou beter inzicht te kunnen verschaffen welke tool, waar het beste in is.
Bijbetalen voor extra opties?
Heb je geen zin om voor extra opties bij te betalen? Dan is het all-in-one platform Qlik Sense geschikt voor jou. Qlik maakt het voor jou mogelijk om direct aan de slag te gaan met alle functionaliteiten zonder voor verschillende add-ons te betalen. Doordat Qlik alle mogelijkheden in een standaard platform aanbiedt, werk je in een centrale werkomgeving. Dit is een groot voordeel als je een hekel hebt aan het werken in verschillende omgevingen. Power BI kiest hier voor een hele andere werkwijze. Zij werken namelijk decentraal, er is dus geen centrale omgeving waar alles te vinden is zoals Qlik Sense dat wel heeft.
Stel jij zelf liever jouw pakket samen door bewust voor verschillende add-ons te kiezen. Dan kan je met Power BI je Business Intelligence tool op maat maken. Selecteer gewoon de add-ons waar jij gebruik van wil maken en betaal niet voor overbodige functionaliteiten. Wel is het belangrijk om te realiseren dat sommige features op het eerste gezicht minder lijken toe te voegen terwijl ze toch enorm waardevol zijn. Door het gebruik van een paywall kom je minder snel in aanraking met nieuwe functionaliteiten en zal je dus meer moeite moeten doen om je Business Intelligence kennis uit te breiden.
Laagdrempelig instappen
Power BI zorgt ervoor dat je laagdrempelig kan instappen met het gebruik van Business Intelligence. Zo is de Power BI desktop versie geheel gratis en kost de Power BI Pro Licentie nog geen €10 per maand, dit gebruik je als je inhoud met collega’s wilt delen. Pas wel op dat dit €10 per gebruiker die de rapporten in kan zien is. Wil je serieus aan de slag gaan met Business Intelligence dan biedt Power BI andere modellen aan met meer features. Waar je rekening mee dient te houden is dat je slechts beperkte opslag ruimte hebt voor je data. Wil je deze uitbreiden dan zal je hier meer voor moeten betalen. Dit zorgt er voor dat het licentiemodel van Power BI slecht inzichtelijk is, houdt er dus rekening mee dat de kosten snel kunnen oplopen.
Ga je liever voor zekerheid met een vast prijsmodel voor je Business Intelligence tool waar je direct het volledige pakket krijgt, dan zal Qlik Sense beter bij jou passen. Qlik biedt geen verschillende pakketten aan waardoor je elke maand een standaard bedrag betaalt. Deze lijkt op het eerste oog misschien duurder dan de licenties van Power BI, maar wil je dezelfde mogelijkheden in Power BI hebben als in Qlik zal je jouw licentie moeten upgraden waardoor de kosten ook oplopen. Voor grotere bedrijven zal dit al snel het geval zijn, daarnaast betaal je voor Qlik Sense niet meer wanneer je meer data wilt opslaan.
Integratie met Microsoft
Werk je al met Office 365 van Microsoft? Dan zal de interface van Power BI je bekend voorkomen, het is namelijk gebaseerd op dezelfde omgeving. Zo gaat het aanmaken van gebruikers en groepen op dezelfde manier. De bekende interface biedt ook voordelen betreft het beheren, beveiligen en onderhouden van toegang tot applicaties. Het delen van rapportages en dashboards binnen de organisatie kan eenvoudig via Power BI zelf, maar ook via andere Microsoft-applicaties zoals OneDrive en Microsoft Teams.
Wanneer deze geïntegreerde functionaliteit met Microsoft belangrijk is voor jouw bedrijf dan kan dit ook worden gerealiseerd met Qlik Sense. Dit zal dan alleen via een omweg moeten worden gedaan. Qlik biedt namelijk geen directe integratie met Microsoft.
Snel en gericht zoeken met een geavanceerde data filter
Qlik Sense is de enige Business Intelligence tool die over de technologie ‘associative engine’ beschikt. Deze technologie helpt je om je data gemakkelijk te filteren. Wanneer je een selectie maakt zie je direct wat er aan je selectie voldoet en wat niet. Alles wat niet relevant is, wordt grijs gearceerd, Qlik noemt dit ‘Power of Grey’. Een soortgelijke toepassing zit er door het patent dat Qlik heeft dus niet in Power BI
Gebruiksvriendelijk vanaf het eerst moment
Power BI is eenvoudig te gebruiken. Dit komt omdat Power BI als bekend terrein zal aanvoelen voor mensen die vaak met Microsoft producten te werk gaan. Zo zie je bij het openen van de tool de welbekende Microsoft interface waardoor Power BI snel vertrouwd aan gaat voelen. Dit zorgt er ook voor dat je als nieuwe gebruiker snel je weg zal vinden binnen de software. Het prepareren en transformeren van data zal voor de gemiddelde Excel gebruiker goed te doen zijn aangezien beide tools op elkaar lijken.
Daarentegen zal je moeten wennen aan de interface van Qlik. Hoewel de tool beschikt over een fijne UX en drag and drop functionaliteiten, zal je eerst goed wegwijs moeten worden binnen het programma. Door middel van trainingen zullen onze experts je helpen jou weg te vinden in Qlik.
Dus zoek je een Business Intelligence tool waar je laagdrempelig kunt instappen, die makkelijk te gebruiken is en met een goede integratie met Microsoft producten dan is Power BI de juiste tool voor jou. Ben je juist op zoek naar een complete Business Intelligence oplossing, waarin je eenvoudig kunt filteren en met een transparant prijsmodel? Dan is Qlik Sense de betere keuze voor jou. Twijfel je na het lezen van deze blog nog steeds over welke BI tool het beste past bij jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, onze experts adviseren je graag zodat jij de juiste keuze maakt!